Predstavnici Leader France i Eesti Leader Liit drugog dana posete Srbiji, 19.10.2023. boravili su na teritoriji LAG SRCE BAČKE – Lokalna akciona grupa “Srce Bačke” u Kuli.

Za goste je upriličen prijem od strane predsednika opštine Kula Damjana Miljanića i predstavljanje projekata LAGova i Mreže LAGova Srbije od strane Bojana Kovača predsednika Mreže i Petra Pejina predsednika LAG Srce Bačke.

Kolege iz inostranstva posetili su prodavnicu LAGa i radionicu za proizvodnju papirne galanterije socijalnog preduzeća TH-ink doo.

U ruralnom ambijentu Salas Stara Kudeljara kod Kule prisutni su učestvovali na manifestaciji Lideri LEADERa koju je realizovala Mreža Lokalnih akcionih grupa Srbije sa ciljem promocije EU LEADER principa i lokalnih akcionih grupa uz podršku malim proizvođačima i udruženjima.

Posetioci su mogli da vide izložbu ručnih radova više od 30 članova LAGova iz Srbije ( LAG Panonski fijaker , LAG Fruška Gora – Dunav Lokalna akciona grupa “Partnerstvo za Potamišje” , LAG Sunčana ravnica, LAG Carski breg i domaćina LAG Srce Bačke) kao i da probaju specijalitete srpske, crnogorske, ukrajinske, mađarske, rusinske, nemačke slovačke, estonski i francuske kuhinje koje su pripremili učenici Ekonomsko-trgovinske škole Kula i Udruženja “Tragovima prošlosti” . Za prisutne bio je priređen i kulturno umetnički program koji u izvedbi učenika ŠOMO Kula – odeljenje u Crvenki, KUD “Ivan Senjuk”, MKD “Nepker”, Turističko udruženje Ruski Krstur, KUD “Srbija” i gajdaš Maksim Mudrinić.

Uz izložbu organizovana je radionica na temu implementacije LEADER u Srbiji.