Treća po redu manifestacija ,,Lagdani 2023“, koju organizuje Lokalna akciona grupa ,,Srce Bačke“ iz Kule, a koja ima za cilj promociju LEADER principa i lokalnih akcionih grupa u Srbiji, održana je danas u Kuli.
Program je počeo nastupom hora ,,Teslini slavuji“, učenika OŠ ,,Nikola Tesla“ iz Kljajićeva, a zatim su, kroz tri panel diskusije, prisutni bili u prilici da se upute u LEDAR pristup, čuju dobre primere prakse o LAGovima iz zemlje i regiona i saznaju više o socijalnom preduzetništvu koje je bilo u fokusu manifestacije.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović i načelnica odeljenja za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac Milka Nedeljković govorili su na temu podrške lokalnih samouprava LAGovima u Srbiji.

Petar Georgijevski, predsednik Mreže za ruralni razvoj Severne Makedonije, Slavica Delibašić, predsednica Skupštine Mreže za ruralni razvoj Crne Gore i Jagoda Kočić ispred Mreže LAGova Srbije drugu panel diskusiju posvetili su položaju i stanju LAGova u jugoistočnoj Evropi danas.

O temi socijalnog preduzetništva govorili su Danijela Maletić iz Ministarstva za boračka i socijalna pitanja, Siniša Tešić – Klaster socijalnog preduzetništva, Marija Radojičić – Novosadski noćni bazar i Marko Košutić direktor MNRO Plava ptica Kula.

Tokom manifestacije prisutni su mogli da posete štandove malih proizvođača i udruženja u okviru festivala ručnih radova koji je realizovan u saradnji sa Udruženjem žena Ideja Kula.
Manifestacija je realizovana uz pomoć Turističke organizacije opštine Kula, Opštine Kula i Sekretarijata za poljoprivredu.