Regionalni ruralni kamp za mlade, pod nazivom “Postani ruralni animator”, održan je od 27. do 31. avgusta u Sportsko-turističkom centru (STC) Vučje kod Nikšića.
Kamp koji po šesti put organizuje Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, okupio je više od 30 mladih iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije, a u fokusu ovogodišnjih predavanja i radionica bila je animacija omladine i podsticanje mladih na proaktivno delovanje i promene u ruralnoj sredini.
Bojan Kovač, menadžer LAG “Srce Bačke” i predsednik Mreže LAG Srbije, Ivana Žanko, menadžerka LAG “Cetinska krajina”, Milan Sekulović NVO “Sačuvajmo Sinjajevinu”, Darko Saveljić vlasnik farme magaraca u Martinićima mladima iz regiona su preneli modele animacije i afirmacije u rešavanju problema zajednice, kao i primere dobre prakse iz sredina iz kojih dolaze.
Prema rečima predstavnika organizatora Ratka Batakovića, cilj ovakvog događaja jeste da se prenesu iskustva i znanja na mlade koji u svojim lokalnim zajednicama treba u budućnosti da budu dobri animatori, da prepoznaju potrebe zajednice i na najbolji mogući način da upravljaju resursima koje lokalne zajednice imaju.