U okviru Dana LAGa na 90.međunarodnom poljoprivrednom sajmu na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, održana je konferencija pod nazivom “LAG u Srbiji danas”.
Govornici Bojan Kovač – predsednik Mreže i menadžer LAG Srce Bačke, Jagoda Kočić menadžerka LAG Panonski fijaker i Sandra Macura članica UO LAG-a Fruška gora-Dunav
prisutne su upoznali sa LEADER pristupom i načinom rada Mreže LAG-ova Srbije kao i sa projektom EPLD koju Mreža sprovodi uz nacionalne LEADER organizacije Francuske i Estonije. Takođe su prezentovani i primeri dobre prakse rada LAG-ova u Srbiji.
Kovač je posebno istakao da je zajednički rad i saradnja javnog i civilnog sektora od presudnog značaja za uspešno delovanje lokalnih akcionih grupa. “Opština Kula podržava rad LAG-a od našeg osnivanja. Kroz opštinske projekte mi obezbeđujemo učešće našim članovima na različitim manifestacijama, mi smo prvi LAG u Srbiji koji je za male proizvođače obezbedio prodajni prostor, najpre u Kuli, a sada i u Novom Sadu, mi konstantno radimo na usavršavanju naših članova i na njihovoj edukaciji i pomažemo im u pisanju projeksta i apliciranju na domaće i međunarodne pozive.”
Jagoda Kočić je govorila o pomoći u pisanju projekata za poljoprivrednike i udruženja od strane LAG Panonski fijaker i saradnji sa Agrobiznis centrom u Somboru.
Sandra Macura je prisutnima predstavila projekat koji Mreža sprovodi sa nacionalnim LEADER organizacijama iz Francuske i Estonije i istakla značaj međunarodne saradnje organizacija civilnog društva.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, udruženja i organizacija.