Odsek za sociologiju i Centar za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu juče, 20.04.2023. organizovao ja tribinu na temu: “Ka umrežavanju malih proizvođača”. Tribinu je vodila prof. dr Marica Šljukić, vanredni profesor.

O značaju umrežavanja, međusobnoj saradnji, LEADER pristupu u Srbiji, Mreži lokalnih akcionih grupa i konceptu rada lokalnih akcionih grupa govorio je Bojan Kovač – menadžer LAG “Srce Bačke”. U svom izlaganju Kovač je posebno naglasio podrušku lokalne zajednice i opštine Kula, kako udruženju tako i preduzetnicima i prepoznatljivost koju je LAG stekao izgradivši odnos poverenja i međusobne saradnje između svih aktera ruralnog razvoja. Predstavnjena su dosadašnja iskustva u radu LAGa kao i značaj udruživanja u ovakve organizacije za male proizviđače.

Svoja iskustva u proizvodnji i plasmanu proizvoda, izgradnji brenda, podsticajima studentima i zainteresovanim licima preneli su Marija Đurić – preduzetnica i osnivač brenda “Marin špajiz” i Predrag Alargić – preduzetnik i vlasnik “Spelta Alargić”, porodične firme koja se bavi proizvodnjom brašna i testenina.

Ovim putem je i pokrenuta inicijativa za saradnju LAGa i Filozofskog fakulteta kroz zajedničke projektne aktivnosti i mogućnosti realizacije studentske prakse i organizacijama civilnog društva.