Dana 11.06.2022. u Kruščiću, opština Kula, održana je redovna skupština Mreže lokalnih akcionih grupa Srbije. Na dnevnom redu je između ostalog bilo i odlučivanje o prijemu u članstvo LAG “Selo plus” i LAG “Carski breg”.

Prihvatanjem zahteva ova dva LAG-a Mreža broji ukupno 10 partnerstava za teritorijalni ruralni razvoj koji su osnovani i funkcionišu prema aktima Ministarstva poljoprivrede koji se odnose na LAG-ove u Republici Srbiji.

Sednici su pored delegata članova Mreže prisustvovali predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, sekretari mesnih zajednica koje se nalaze na teritoriji domaćina skupštine LAG “Srce Bačke”, predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Aleksandra Bogić iz Odeljenja za upravljanje IPARD programom Ministarstva poljoprivrede predstavila je prisutnima nacrt Mere 5 i Mere 6 koje će se od 2023. finansirati iz sredstava EU, a tiču se LEADER pristupa i ruralne javne infrasktrukture. Takođe naglašena je potreba dodatnog povezivanja LAGova u Srbiji i pomoć zainteresovanim akterima u ruralnim područjima u vezi sa formiranjem i organizovanjem novih partnerstava u čemu značajnu ulogu mogu imati postojeće organizacije.