11.05.2021. u Kuli i Ruskom Krsturu održana je prezentacija Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Prezentaciju su realizovali LAG „Srce Bačke“ u saradnji sa akreditovanom konsultantskom kućom „Project Evaluation“ iz Novog Sada. Svi zainteresovani poljoprivrednici mogli su da se upute u uslove i način realizacije ovog poziva kao i da dobiju odgovore na sva pitanja vezana za način konkurisanja i realizaciju samog projekta.
Projekat konkurentne poljoprivrede sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom i ovo je prvi od tri kruga realizacije ovog poziva u voj godini. Konkurs je otvoren do 04.06.2021. Predmet Javnog poziva su investicije u unapređenje primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća. Direktni korisnici su fizička lica, nosioci komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, a mežu ciljnimgrupama fokus je na ranjivim kategorijama u poljoprivrednom sektoru (žene, mladi, proizvođači u ugroženim područjima). Projekat pruža mogućnost dobijanja do 50% sredstava od ukupne investicije bespovratno, 40% će iznositi kreditno finansiranje uz svega 10% sopstveno učešća aplikanata. Za ovu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od 700.000.000 dinara, a ukupna vrednost investicije u individualnom poslovnom planu iznosi od 20.000 do 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Svi zainteresovani poljoprivrednici sa teritorije opštine Kula i Vrbas mogu dobiti više informacija o ovom Javnom pozivu putem mejla lag.srcebacke@gmail.com , putem telefona 025/300556 ili 060/4961961, lično u prostorijama LAG-a (Maršala Tita 246-248 Kula) ili na sajtu Uprave za agrarna plaćanja