Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) организоваће у 15 локалних самоуправа широм Србије Агро инфо караван, предавања на којим ће се пољопривредни произвођачи и сезонски радници моћи упознати са поједностављеном процедуром ангажовања на сезонским пословима путем портала и мобилне апликације.

Како је најављено, од 24. децембра до 15. јануара Агро инфо караван посетиће Зрењанин, Ниш, Чачак и Краљево, Суботицу и Бачку Тополу, Инђију и Сремску Митровицу, Гроцку, Свилајнац и Јагодину, Зајечар и Неготин, и Сомбор и Врбас, а због противепидемијских мера систем ће бити представљен на отовреном.

Како је саопштено, након реформе којом је уведена електронска пријава сезонаца, промоција на терену кључна је за разумевање бенефита легалног ангажовања, и за послодавце и за раднике. Шефица Јединице за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у Тиса Чаушевић рекла је да је рад на црно у овој области смањен за 37 одсто само током прве године, а досад је пријављено око 44.000 сезонаца чија су права заштићена и увећани су буџетски приходи за четири милиона евра. “Почев од 24. децембра, током девет дана свим заинтересованим представницима локалних органа, произвођачима и сезонским радницима Агро инфо караван представиће процедуру, предности електронске пријаве и поделити промотивне материјале”, објаснила је Чаушевић.

Агро инфо караван организује Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), уз подршку Немачке развојне сарадње, а иницијативу за поједностављење процеса покренули су 2015. године група пољопривредних компанија из Срема и НАЛЕД.