23.12.2019. u Kuli, u prostorijama LAG-a upriličen je novogodišnji koktel povodom uspešnog okončanja 2019. godnine i otpočinjanja izrade Lokalne strategije ruralnog razvoja.
Događaju su prisustvovali Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula i Jelena Antić ispred opštinske uprave Vrbas, kao i gosti iz Sombora, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnika grada Sombora, Slađana Radin, član UO LAG „Panonski fijaker“ Sombor, predstavnici Ministarstva poljoprivrede te članovi LAG-a.
Prisutne je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozdravila gospođa Ljiljana Simić, samostalni savetnik u Sektoru za ruralni razvoj ministarstva koja je prisutnima predstavila LEADER program i mere IPARD-a. Gospođa Simić je između ostalog istakla veoma dobru saradnju koju LAG „Srce Bačke“ ima sa resornim ministarstvom i pohvalila dosadašnji rad naše organizacije. LAG „Srce Bačke“ je među prvima potpisao ugovor o finansiranju izrade Lokalne strategije ruralnog razvoja i među prvima je krenuo u izradu ovog značajnog dokumenta, navela je Simić.
Ispred LAG-a Bojan Kovač –lag menadžer zahvalio se članovima i gostima koji su se odazvali pozivu i najavio opsežne aktivnosti na izradi Strategije. U planu je obilazak svih naseljenih mesta opština Kule i Vrbas i upoznavanje građanstva sa potrebom uključivanja u javnu raspravu oko izrade LSRR. Kovač se osvrnuo i na godinu na izmaku u kojoj je LAG samostalno realizovao tri projekta vrednosti 2,52 miliona dinara i učestvovao u više projekata kao partnerska organizacija. Članovi LAG-a učestvovali su na 19 domaćih i mađunarodnih manifestacija, skupova, konferencija, treninga i seminara i uspešno predstavljali našu organizaciju u zemlji i inostranstvu. Posebno je značajno pojavljivanje članova LAG-a na 86.međunarodnom sajmu poljoprvrede u Novom Sadu i Ravangrad Wine Fest-u u Somboru, te učestvovanje predstavnika LAG-a na 3 forumu o politikama ruralnog razvoja Jugoistočne Evrope (3RD Rural Development Policy Forum of South Eastern Europe) i Treningu LEADER trenera (Training of TRAINERS). Uspostavljeni su kontakti I saradnja sa LAG-ovima I sličnim organizacijama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Bugarske kao i saradnja sa mnogim organizacijama u zemlji. U najavi je rad i saradnja na više domaćih I međunarodnih projekata kao I nastavak usluga podrške civilnom sektoru iz oblasti delovanja LAG-a. Ovo je po svemu sudeći jedna veoma uspešna godina za organizaciju koja postoji od 2017. Nadamo se da će naredna godina biti još bolja i još uspešnija, zaključio je Kovač.