Predstavnici LAG-ova i LAG inicijativa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije, Kosova i Crne Gore učestvovali su od 02.12. do 05.12.2019. na četvorodnevnoj obuci trenera o LEADER pristupu i lokalnom razvoju vođenom potrebama zajednice.
Na poziv BRDN (Balkanske mreže za ruralni razvoj) treningu je prisustvovao Bojan Kovač – LAG menadžer LAG “Srce Bačke” koji je, predstavljao Srbiju i MRRS (Mreža za ruralni razvoj Srbije).
Trening u Tirani je nastavak obuke koju sprovodi Mreža za ruralni razvoj Severne Makedonije u saradnji sa ostalim mrežama za ruralni razvoj zemalja jugoistočne Evrope u okviru regionalnog programa SEDRA (Support to Economic Diversification of Rural Areas in Southeast Europe) implementiranog od strane GIZ i SWG. Ovaj program, između ostalog, ima za cilj jačanje kapaciteta nacionalnih mreža za ruralni razvoj kroz obuke budućih trenera koji će nastaviti sa predstavljanjem LEADER pristupa i vršiti obuke lokalnih aktera u formiranju LAG-ova u svojim zemljama. Polaznicima su uručeni Sertifikati o uspešno realizovanoj obuci LEADER trening trenera.