U sklopu prekograničnog projekta AGRINNO (koji se sufinansira iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014-2020) u mađarskoj banji Morohalom od 8-10.07.2019. održana je radionica na temu “Agriculture as livelihood” (Poljoprivreda kao način života). Radionici su pored predstavnika institucija i organizacija iz Vojvodine, učesnika projekta, prisustvovali i predstavnici LAG “Srce Bačke” Kula Petar Pejin, predsednik UO LAG, Boja Kovač, LAG-menadžer i Marija Pešić, koordinator projektnih aktivnosti LAG-a.

Projekat Agrinno teži uvođenju novog modela poljoprivrednog poslovanja, koji ima za cilj podizanje produktivnosti i postizanje samozapošljavanja. Plan je da se primenom inovativnih rešenja u plasteniku olakša gajenje povrća. Ruralno stanovništvo poseduje zemljište odličnog kvaliteta što daje mogućnost za uvođenje novog modela poljoprivrednog poslovanja, čiji je cilj podizanje produktivnosti i postizanje samozapošljavanja. Edukovanjem nezaposlenog stanovništva stvaraju se uslovi za najekonomičnije iskorišćavanje zemljišta, a i radne snage u proizvodnji povrća za sopstvene potrebe i iznošenje viška proizvoda na tržište, povećanje kvaliteta proizvoda i prihoda domaćinstva. Dugoročni cilj projekta je širenje i promocija rezultata u praksi i povezivanje ljudi sa pijacama, prodavnicama i tržnim centrima.

Cilj projekta Agrinno jeste poboljšanje inovativnog pristupa u poljoprivredi u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura.