Na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održan je okrugli sto na temu „Inovacije u poljoprivredi – put ka održivom razvoju“.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu“ AGRINO. Na okruglom stolu prisustvovali su dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Svetlana Belešević Tubić, direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Pozdravljajući prisutne, dr Vuk Radojević je istekao kako je projekat AGRINO bio izazov za sve u Sekretarijatu. „Izazov smo pretvorili u jedan od prioritetnih ciljeva još 2016. godine, da se sve aktivnije uključimo u rad na Programima prekogranične saradnje, kako bi i na taj način obezbedili finansijska sredstva iz EU“, naveo je sekretar. Prisutnima je sumirao do sada uspešno realizovane aktivnosti na projektu AGRINO i najavio preostale aktivnosti koje treba do kraja projekta da se realizuju, kao što su seminari u Mađarskoj i postavljanje savremenih plastenika u tri srednje poljoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu. Završetak projekata AGRINO predviđen je za novembar mesec 2019. godine.

Direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Belešević Tubić je ovom prilikom istakla “kako bi održiva privreda Srbije mogla da funkcioniše, potrebno je da privreda bude zasnovana na znanju i inovativnosti”. Pored stvaranja sorti i hibrida za korisnike, zadatak Instituta jeste i edukacija i prenos znanja iz oblasti tehnologije. Institut želi da pokaže da treba ostati u proizvodnji posebno kada je reč o povrtarskoj proizvodnji, koja je najveći benefit projekta AGRINO, odnosno mogućnosti da mladi ostanu na selu, proizvode i od toga da lepo žive.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vidosava Enderić istakla je da je glavni cilj ovog projekta sticanje znanja, ali i njegova održivost. Edukacijom ruralnog stanovništva, uz primenu savremene proizvodnje, postiže se da oni povećaju proizvodnju u svojim okućnicama, a samim tim doprinesu rastu životnog standarda. Takođe, prisutnima je istakla jednu od uloga Fonda, a to je težnja da se približi i iskoristi što više bespovratnih sredstava kroz EU programe koji su nam dostupni. Kao dobar primer je podatak da Fonda trenutno implementira 14 EU projekta.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici LAG-a “Srce Bačke” Kula, Bojan Kovač, LAG-menadžer i Marija Pešić, koordinator projektnih aktivnosti.