Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas uverenja polaznicima koji su završili Specijalistički program „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“. Predstavnici LAG-a “Srce Bačke” Kula Bojan Kovač, LAG-menadžer i Marija Pešić, koordinator projktnih aktivnosti uspešno su savladali navedeni Specijalistički program.

Jedan od važnih izvora finansiranja u ostvarivanju našihciljeva snažnog i ravnomernog razvoja, kako je naveo Milićević u obraćanju polaznicima i prisutnim gostima, jesu i pretpristupni IPA fondovi. Prema njegovim rečima, u prethodne dve i po godine, samo u okviru programa prekogranične saradnje, iz fondova EU, odobreno je finansiranje 170 projekata, od kojih je 129 bilo na teritoriji AP Vojvodine. Pokrajinske institucije realizuju 24 programa teritorijalne saradnje, čija vrednosti prelazi 46 miliona evra.

„Upravo stoga je veoma važan ovaj specijalistički program, preko koga ćemo imati obrazovane ljude sa znanjima o institucijama u donošenju odluka i procedurama u Evropskoj uniji, o pripremi i načinu realizacije razvojnih projekata za korišćenje dostupnih evropskih fondova. S obzirom da su polaznici iz cele AP Vojvodine, to će obezbediti i mogućnost održivog regionalnog razvoja, čime se doprinosi i većem zapošljavanju i poboljšanju svakodnevnog života naših građana“, rekao je potpredsednik Milićević.

Ovo je peti ciklus specijalističkog programa koji finansira Pokrajinska vlada, u kome je do sada učestvovali više od 200 polaznika iz 28 vojvođanskih opština. Program realizuje Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u saradnji sa Univerzitetom „Edukons“ iz Sremske Kamenice.

Na svečanoj dodeli uverenja o završenoj obuci prisutne su pozdravili direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Vidosava Enderić i rektor Univerziteta „Edukons“ dr Aleksandar Andrejević, a dodeli je prisustvovao i Nikola Žeželj direktor Razvojne agencije Vojvodine.